Aspectes legals en la gestió i control de medicaments: El que has de saber

Si tens una farmàcia segur que saps l’important que és mantenir un bon control de l’estoc. Però sabies que també existeix legislació que regula com has de fer-ho? En aquest article, t’expliquem de manera senzilla el que has de tenir en compte per a complir amb la normativa a Espanya i evitar problemes.

1. Mantingues un Registre Detallat dels Medicaments

Un dels aspectes més importants és portar un registre exhaustiu de tots els medicaments que tens. Per què? Perquè la Llei 29/2006 de Garanties i Ús Racional dels Medicaments i Productes Sanitaris obliga a saber exactament quins lots de medicaments hi ha, la seva data de caducitat i d’on venen. Això no sols és essencial per a mantenir el teu negoci organitzat, sinó també per a assegurar que, si hi ha algun problema amb un lot (per exemple, una retirada del mercat), puguis actuar ràpidament (traçabilitat).

2. Emmagatzematge en les Condicions Correctes

No n’hi ha prou amb tenir els medicaments en una prestatgeria; és crucial emmagatzemar-los correctament perquè no perdin eficàcia. Segons el Reial decret 2259/1994, has de controlar la temperatura, la humitat i la llum a la qual estan exposats. A més, has de portar un registre d’aquestes condicions. Imagina tenir un medicament que necessita estar fred, però l’has deixat a temperatura ambient… Podria deixar de ser efectiu, i vendre-ho en aquest estat podria portar-te problemes legals i responsabilitats sanitàries, civils i penals.

3. Gestió de les Dates de Caducitat

Segur que ja saps l’important que és retirar els medicaments caducats. Però sabies que la Llei 14/1986 t’obliga a fer-ho? Distribuir un medicament caducat no sols és perillós per a la salut dels teus clients, sinó que també pot portar a sancions. A més, has de seguir un procés específic per a destruir aquests medicaments, i a Espanya, això es fa a través d’un sistema anomenat SIGRE.

4. Compleix amb les Normatives Sanitàries

Per a operar legalment, necessites més que bones intencions. La Llei de Garanties i Ús Racional dels Medicaments estableix el deure de tenir les llicències adequades i complir amb totes les normes sobre com s’han de manejar, emmagatzemar i vendre els medicaments. Això és especialment important si treballes amb medicaments que contenen substàncies controlades, com a estupefaents o psicotròpics.

5. Seguretat i Control d’Accés

Alguns medicaments, com els estupefaents, necessiten una cura extra. El Reial decret 1718/2010 estableix que aquests medicaments han d’estar en àrees segures a les quals només puguin accedir persones autoritzades. Això és per a evitar el mal ús, el robatori o que caiguin en mans equivocades. A més, la Guia de Bones Pràctiques de la AEMPS (Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris) proporciona consells sobre com assegurar que aquests medicaments estiguin ben protegits.

6. Documentació i Auditories

Les autoritats sanitàries poden inspeccionar el teu negoci en qualsevol moment per a assegurar-se que estàs complint amb la llei. En tot cas, és obligatori mantenir tota la documentació relacionada amb la teva activitat durant almenys cinc anys. Això inclou registres d’inventaris, condicions d’emmagatzematge i qualsevol moviment d’estupefaents o medicaments controlats.

7. Verificació i Prevenció de Falsificacions

Avui dia, la seguretat en la cadena de subministrament és més important que mai. El   t’obliga a tenir sistemes que verifiquin que els medicaments no són falsificats abans que arribin al pacient. Això es fa mitjançant un sistema de serialització que identifica cada envàs de medicament de manera única.

En resum, gestionar l’estoc de medicaments no és només qüestió d’ordre: és una responsabilitat legal. Complir amb aquestes normatives et protegeix a tu, al teu negoci i als teus clients. A més, assegura que els medicaments que dispensis siguin segurs i efectius, complint sempre amb la llei. Recorda, estar ben assessorat en aquest sentit és la clau per a evitar problemes i mantenir la confiança dels qui depenen del teu professionalisme, per la qual cosa no dubtis a posar-te en contacte amb l’equip de Rúbrica, que realitzarà un informe sanitari sobre tots els punts legals aquí especificats.